Danas uredništvo "Dnevni magazin" deli sa vama, dragi čitaoče, brzi recept za čokoladni kolač sa ukusnim čokoladnim prelivom koji je sočan iznutra, a spolja prekriven laganom hrskavom korom. Nemoguće je odoleti mu!
ČOKOLADNI KOLAČ
BISKVIT
- 280 ml mleka
- 2 jaja
- 250 g brašna
- 300 g šećera
- 60 g biljnog ulja
- 55 g kakaoa
- 1,5 kašičica sode bikarbone
- 60 g putera
- 1,5 kašičica sirćeta
- prstohvat soli
ČOKOLADNA GLAZURA
- 4 kašike kakaoa
- 5-6 kašika vode
- 4 kašike šećera
- 50 g putera
- 1 kašika biljnog ulja
PRIPREMA
- U duboku posudu prosejte brašno i kakao, dodajte šećer, jaja i mleko.
- Rastopite puter i dodajte testu. Zatim dodajte biljno ulje. Sve umutite mikserom dok ne postane glatko. Zatim ugasite sodu sirćetom (dodate sirće sodi kako bi zapenilo), dodajte prstohvat soli i mutite još minut.
- Smesu za biskvit sipajte u pleh za pečenje obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 45 minuta (u zavisnosti od rerne). Proverite čačkalicom da li je biskvit pečen, bocnite na par mesta i ukoliko ništa ne ostaje na čačkalici, biskvit je gotov.
- Da biste pripremili glazuru, dodajte u šerpu šećer i kakao. Sipajte vodu i dodajte puter. Kuvajte 2 minuta uz stalno mešanje. Kada je glazura spremna, isključite ringlu i dodajte biljno ulje. Dobro promešajte.
Preliv možete takođe napraviti topljenjem čokolade sa malo putera. - Nanesite fondan na tortu odmah nakon kuvanja, pre nego što se stvrdne. To je to, čokoladna torta je spremna. Prijatno!
REDAKCIJA
Ovaj kolač vrlo lepo ide uz kafu i razgovor sa prijateljima. Lepota ovog kolača je u tome što se može duže čuvati i sve je ukusniji. Pogodno je poneti ga na posao ili pokloniti nekoj dragoj osobi!
Takva mirisna, prozračna, mekana i mega-čokoladna torta ulepšaće i najobičniji, neupadljiv, radni dan.