Prvo što vam padne na pamet kada držite seme avokada u rukama je da ga posadite u zemlju i klijate. Ako imate strpljenja, onda kod kuće, s vremenom, možete postići da biljka donese plod.
Oni koji su probali sirovu košpicu složiće se da je čudnog ukusa, blago rečeno, tako-tako. Gorku košpicu čini visok sadržaj tanina, koji u velikim dozama može biti toksičan. Košpica sadrži persin (fungicidni toksin), koji može biti otrovan za životinje: pse, mačke, zečeve, konje, goveda.
S druge strane, seme avokada izuzetno su bogate kalijumom i fosforom, mnogo više od pulpe voća. Imaju baktericidna i fungicidna svojstva.
Sadrži saponine koji poboljšavaju metabolizam i oslobađaju ljudsko telo od „lošeg“ holesterola. Flavonol sadržan u semenima smatra se supstancom protiv raka koja pomaže i u prevenciji i u lečenju strašne bolesti.
KAKO KORISTITI SEME AVOKADA
Da bi u potpunosti iskoristili lekovita svojstva semena avokada i izbegli neželjene efekte, moraju biti pravilno pripremljeni. Pre upotrebe, seme se mora oljuštiti iz smeđeg filma i osušiti.
Posle toga treba da ih izrendate i sat vremena pečete u rerni na niskoj temperaturi. Sadržaj semena treba da porumeni i dobije zlatno-crvenkastu nijansu.
Dobijeni prah se može dodati mlečnim šejkovima, smoothiejima, kašama ili voćnim salatama. Upotreba semena avokada u hrani preporučuje se kod prekomerne težine, ateroskleroze i problema sa krvnim pritiskom. Podsećamo vas: ovaj proizvod se ne preporučuje da se konzumira svež iznutra.
Zdravstvene koristi semena avokada
- Ima antitumorska svojstva
Testovi na pacovima i miševima pokazali su da seme avokada sadrže jedinjenja sa antitumorskim svojstvima. Prema Enciklopediji prirodnih sastojaka koji se koriste u hrani, lekovima i kozmetici, ove važne blagodati semena su zbog prisustva flavonola. - Jak prirodni antibiotik
Brazilski naučnici, nakon niza in vitro eksperimenata, otkrili su da ekstrakt semena avokada ubija neke gljivične infekcije (poput Candide) i patogene opasne tropske bolesti zvane žuta groznica (koju prenose komarci). - Dobro za varenje
Davno, američki Indijanci koristili su seme avokada za lečenje digestivnih poremećaja. Možda će vam i ovaj neverovatni proizvod pomoći. - Služi kao izvor antioksidanata
Avokado se često pominje među voćem sa visokom koncentracijom antioksidanata, i to ne samo u odnosu na pulpu, već i u odnosu na seme ovog voća.
2003. godine naučnici sa Univerziteta u Singapuru zaključili su da seme avokada, poput semena manga, sadrži značajnu količinu prirodnih „boraca“ protiv slobodnih radikala, naime katehina i procijanidina. - Smanjuje nivo holesterola
Odgovarajući rezultati objavljeni su u časopisu „Biljna hrana u ljudskoj ishrani“ u martu 2012. godine. Efekat smanjenja holesterola povezan je sa visokim sadržajem vlakana, što ometa apsorpciju nezdravih masti u gastrointestinalnom traktu.
Prirodni antioksidanti pružaju dodatne pogodnosti za kardiovaskularni sistem. Inhibiraju oksidaciju lipida i stvaranje arterijskih plakova.
Proizvodi od semena avokada korisni su kod osipa na licu, masnoj kosi i koži i peruti. Smrvljene košpice koriste se za pripremu pilinga, maski za lice, ispiranja.
Još jedan originalan način upotrebe semena avokada je izrada nakita i figurica. Umetnost pomaže da se na obične, svakodnevne stvari gleda drugačije.
Ono što većina ljudi baci, koristi se za stvaranje ovih hirovitih rezbarija. Ovo je nešto divno i magično!
Recept za lekoviti lek protiv kamenje u bubrezima i žučnoj kesi
Ovaj recept ljudi već dugo koriste i već se uspeo dokazati kao odličan. Njegova domovina je Indija. Jednostavnost recepta u kombinaciji sa stvarnom efikasnošću prijatno će vas iznenaditi!
- 1 seme avokada
- 200 ml tople vode
PRIPREMA
- Skinite kost sa smeđeg filma i osušite.
- Zatim isecite na tanke kriške i stavite u blender da se melju.
- Dobijenu praškastu masu razblažite u vodi. Prašak dobijen od 1 srednjeg semena preporučuje se podeliti u 4 doze.
- Piće morate piti ne više od 1 puta dnevno. Najbolje je to raditi uveče pre spavanja. Trajanje ciklusa nije standardizovano, slušajte svoja osećanja.
Kako klijati seme avokada
- Kupite zreli avokado. Preseći ga na pola i ukloniti kost. Velika kost je pogodnija za sadnju, jer sadrži više hranljivih sastojaka.
- Zatim ga temeljito isperite pod mlazom vode. Ovo je neophodno za uklanjanje preostale pulpe, čime se izbegava buđ i zasićuje površinu vlagom.Probodite košpicu na tri mesta čačkalicama dubokom 3 milimetra, a zatim je tupim krajem stavite u vodu.
- Čačkalice će sprečiti da se košpica potpuno potopi u vodu. Dno bi trebalo da bude u vodi, a mesta uboda treba da ostanu iznad vode.
- Posle 3-6 nedelja, vrh će se isušiti. Prvo će se pojaviti pukotine, iz kojih će niknuti koreni. Vremenom će se pojaviti izdanak stabljike.
- Koreni moraju stalno biti u vodi. Kada biljka dostigne visinu od 4-5 centimetara, može se presaditi u tlo.
Košpica ploda avokada: sadnja u zemlju
- Poput đumbira, i avokado ne voli višak vlage. Kako posaditi košpicu avokada da bi ono uspelo?
Neophodno je obezbediti visokokvalitetnu drenažu. Saksije prečnika 20-25 centimetara su idealne. Na dno posude treba položiti drenažni sloj od ekspandirane gline debljine 2-3 cm. - Napunite saksiju rastresitom zemljom od jednakih delova humusa, krupnim peskom, baštenskom zemljom i tresetom.
Napravite malu udubinu u tlu, posadite košpicu sa klicom tako da je trećina vidljiva iz zemlje, nakon čega polja sa običnom taloženom vodom.
Sada znate kako saditi seme avokada i kako ga kuvati. Budite strpljivi, a tropski ljubimac će vam pružiti zdravlje i lepotu, doneće udobnost vašoj kući, zahvaliti vam svetlim zelenilom, a ako imate sreće i hranljivim plodovima.